A Bethesda méltán híres játéksorozata, az Elder Scrolls kiapadhatatlan élményben részesítheti azokat, akik belemerülnek e világba… jól tudjuk mindannyian. Az egyjátékos részek tartalmát folyamatosan bővítik a modderek, alkotásuk pedig általában a lore-hoz hű marad, nem zavarják a kánont, idomulnak ahhoz. Az Elder Scrolls Online megjelenésével pedig fel kell kötnie az övét annak, aki „végig akarja játszani”. Szóval nem lehet panaszunk arra, hogy túl kevés lehetőséget kapnánk Tamriel megismerésére. Természetesen azért már érezhető a feszültség: egyre többen várjuk izgatottan a 6. rész megjelenésének bejelentését (hát még a napját) és szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki sokszor megnyitja az UESP.net-et vagy a fandom wikit.

De addig mit csináljon az egyszeri játékos, aki kíváncsian feltárna még több titkot és legendát a TES történelméből. Ez a cikk most ezeket a játékosokat hivatott megszólítani, még hozzá egy rendhagyó találkozó keretében.

Én – többek között – elképesztően imádom az asztali szerepjátékokat, és az Elder Scrolls világát. Az asztali szerepjátékban mindig is elvarázsolt, hogy mekkora szabadságot élvezhetek, milyen csodás történetekben vehetek részt és mennyi nagyszerű személlyel találkozhatok, legyen az akár élő… akár egy kitalált, de csodálatosan felépített karakter. Az Elder Scrolls kvázi ugyan ezt az immerziót nyújtotta, csak a monitor előtt. Tamrielt barangolva kicsit el tudtam szökni a mindennapok elől és egy senkiből hőssé válhattam. Adódott az igény, hogy ezt a kettőt nem lehetne-e egyesíteni. Némi keresgélést követően többféle próbálkozással is találkoztam, amely megpróbálta az Elder Scrolls lore-t valamilyen már meglévő asztali RPG rendszerbe beilleszteni, de általában silány minőségű eredmények születtek. Végül rátaláltam az Unofficial Elder Scrolls RPG csapatára és ingyenes kiadványukra, amely fellobbantotta bennem a reményt. Csodásan lefedte a Bethesda híres videójátékának majdnem minden aspektusát, s én el is kezdtem felkészülni a rendszerből… bevallom, nem volt könnyű.

A kiadványok készítői gyakorlatilag a lehetetlennel próbálkoztak meg. Az Elder Scrolls minden jellemzőjét egy asztali szerepjátékba gyúrta, vámpírostul, dragonbornostul, morrowindestül, dwemerestül, daedrástul egyaránt. Valljuk be, a videójátékban ugyan alig-alig érezhető a különbség bizonyos játéktechnikai jellemzők között, de a részletekbe menve nagyon távol állnak egymástól bizonyos játékbeli mechanikák, ezért vagy kompromisszumot köthettek a rendszer fejlesztői, és kihúznak bizonyos elemeket az asztali adaptációból, vagy alkotnak egy olyan rendszert, amely könnyen képes idomulni a TES szinte összes jellemzőjére. A rendszere így alapvetően százalékos rendszer lett (ez azt jelenti, hogy egy próba sikerességét százalékban állapítjuk meg, és két 10 oldalú dobókockával meghatározzuk hogy a próba ezen százalék alatti, vagy feletti). Az ilyen rendszertípusok ugyan egész jól adaptálhatóak különböző világokra, de ismervük hogy gyakran számolós, és meg-meg törik a játékmenet… főleg a harcok esetén. Sajnos az UESRPG sem kivétel ez alól, de mesélőként megfelelő mennyiségű tapasztalatot követően elég jól fel lehet gyorsítani az ilyen helyzeteket.

Mindazonáltal a rendszer fejlesztői mind hatalmas Elder Scrolls fanok és többük más szerepjátékos rendszert is fejlesztett, vagy fejleszt a mai napig; a közösségre pedig folyamatosan figyelnek és a jó ötleteket, hasznos javításokat implementálják a következő kiadásokba is. Nyilván egy ilyen összetett szabálykönyvet nem lehet csak úgy használni, gondolni kell olyan vendégekre, akik még soha nem asztali szerepjátékoztak, vagy soha nem merültek el az Elder Scrolls világába, vagy azokra, akik egyiket sem művelték eddig. Így számos gyorsító, egyszerűsítő dokumentummal, gyakorlatilag áramvonalasítottuk a rendezvény menetét. De végül is, hogyan is fog kinézni ez a nap?

Az első Elder Scrolls nap a Roll Player YouTube csatorna, az Árnyékszféra Szerepjátékos e-Kávézó és a HammerTime Cafe közreműködésével kerül megrendezésre, melynek lényege, hogy egyedi élményben részesítse mindazokat, akik a videójátékokon túli, „elfeledett” történetekre is kíváncsiak, vagy érdekli őket, milyen is az asztali RPG, esetleg úgy általában az Elder Scrolls világa.

Az eseményt megelőzi egy egyszerű, ámbár elengedhetetlen előkészítési folyamat, ami áll először egy regisztrációból, másodszor pedig egy karakter alkotásból. A regisztráció pár kattintással meg is van, ahol kiválaszthatod, hogy mesélőként vagy játékosként szeretnél részt venni a TES napon, és ha az utóbbit választottad, hány fővel számoljunk, mely mesélőhöz ülnél le szívesen és szükséged van-e karakteralkotási támogatásra (ajánlott). A Regisztrációt legkésőbb az esemény előtt egy héttel, június 18-áig adhatjátok le, ez után már a karakteralkotásra kerül a hangsúly.

Ha megvagy a regisztrációval és a karakteralkotással, nincs más teendőd, mint eljönni az eseményre, befizetni a részvételi díjat (ami a szervezési költségek fedezésére szolgál) és jól érezni magad egy teljes napon át, ahogy részesévé válsz Tamriel talán legelfeledettebb legendájának. A rendezvényt hivatalosan este zárjuk le, ahol különféle „achievementekkel” jutalmazzuk a kreatív játékosokat és csapatokat, továbbá egy kis aprósággal is kedveskedünk majd minden résztvevőnek, de ezt követően is folytathatjátok a kalandot az asztal körül, mert biztos leszek benne, hogy nem tudjátok kimaxolni a történet minden lehetőségét ????.

Kövessétek a facebook eseményünket mert szépen adagolva tálaljuk a kaland prológusát. Ezen kívül ha érdekel, hogyan is néz ki az UESRPG élesben, figyelmedbe ajánlom a Roll Player UESRPG videóit.

Szabó Attila Kobura

Megosztás

Tales of Tribute
ÚTMUTATÓ (ÚJ)
(készítette @Mahhdy)


Tales of Tribute
LEÍRÁS (ÚJ)
(készítette @drobova)

 

 


(magyar nyelvű The Elder Scrolls Online
leírások, ismertetők)

Cikkek archívum

Powered by mod LCA

Hírek és aktualitások a Facebookon

 

 

 

 


Az oldalon található cikkek, ismertetők © The Elder Scrolls HQ | www.elderscrolls.hu © gumininja HQ 2003 - 2022.
The Elder Scrolls Online © 2013 ZeniMax Media Inc | The Elder Scrolls(TM) © Bethesda Softworks LLC, a ZeniMax Media company.