írta: Apokalypsys

 

Az Őszszakállúak (The Greybeards) egy ősi és mélyen tisztelt rend, akik Magas Hrothgar erődjében élnek a Világ Torka (Throat of the World) nevű hegy oldalában. A Thu'um, vagy ,,A Hang" (The Voice) abszolút mestereiként teljes csendben élnek, hogy ráhangolhassák magukat az ég hangjára. Amikor az Őszszakállúak megszólalnak, viharok kavarognak Magas Hrothgar felett, és az emberek elmenekülnek a közelből a lavinák küszöbön álló fenyegetései miatt. Amikor elkiáltják magukat, a hang keresztülfut a világon, és a hegyek megremegnek. Ebből kifolyólag utoljára Tiber Septim nagyságának bejelentésekor beszéltek.

 

Történelem

Az Őszszakállúak rendjét Szélhívó Jurgen (Jurgen Windcaller), egy ősi Nyelv (Tongue) alapította meg az Első Nagykorban. Egy Vörös-Hegyi (Red Mountain) katasztrofális vereség után, mely seregét megsemmisítette, 7 évet töltött arról meditálva, hogyan is történhetett ez. Végül arra jutott, hogy ez az Istenek büntetése volt az Északiak gőgös és istenkáromló Thu'um-használatáért. Ezt a kinyilatkoztatást követve egy békepárti hitvallást dolgozott ki, amelyet ,,A Hang Tanításának" (Way of the Voice) nevezett el. Eszerint a Hangot anyagias célok helyett csak az istenek dicsőítésére és imádatára szabad használni. Megépí(t)tette Magas Hrothgart a Világ Torka csúcsának közelében, ami ezentúl kápolnaként szolgált neki és tanítványainak a Hangról való meditálásban és tanulásban. Homályos, hogy az Első Nagykoron belül mikor történt a megalapítás; mivel Jurgen hétéves meditációjának konkrét időpontja nem ismert. Mindenképpen egy emlékezetes Vörös-Hegyi vereség után következett be, és az Északiak legismertebb veresége a Vörös-Hegyi Csatánál történt 1NK 700 körül (1E 700 - Era=Nagykor). Ezzel ellentétben az Északiakat már sok száz évvel ezelőtt kiűzték Morrowindből, 1NK 416 táján, és a Wulfarth Király Öt Éneke (Five Songs of King Wulfarth) szerint Őszszakállúak már léteztek Wulfarth 1NK 533-i első halála előtt. A Negyedik Nagykorra már csak 5 élő tagja maradt az Őszszakállúaknak. Négy szerzetes Magas hrothgarban él, rendjük Nagymestere, Paarthurnax pedig a hegycsúcson él folyamatos meditációban. A Viharköpenyes felkelés (Stormcloak rebellion) vezetője, Viharköpenyes Ulfric (Ufric Stormcloak) egykoron köztük tanult, de a Nagy Háború (The Great War) eseményeibe bekapcsolódva kilépett a rendből.

 

Találkozások

 • Főküldetésszál
  Az Őszszakállúak igen nagy szerepet játszanak a főküldetés során. A Sárkány Ébredése (Dragon Rising) küldetés után a Sárkányszülötttet hívják, megidézve őt Magas Hrothgarba. Megérkezése után tanítják a Hang Útjára, megértetik vele az általa bitokolt különleges erőt és hogy mit jelent Sárkányszülöttnek lenni. Ezután elküldik visszaszerezni Szélhívó Jurgen kürtjét.
 • Hatalomszavak (Words of Power)
  Arngeir felfedi a falra vésett Halalomszavak helyeit a Sárkányszülöttnek, egyszerre csak egyet, amíg ő az Őszszakállúakkal van szövetségben a Pengék helyett.

Tagok

 • Szélhívó Jurgen (Alapító, Sovngarde-ban megtalálható)
 • Arngeir (Az Őszszakállúak ,,tolmácsa", mivel egyedül ő képes pusztítás nélkül is beszélni)
 • Borri
 • Paarthurnax (Nagymester)
 • Einarth
 • Wulfgar
 • Ulfric Stormcloak (Egykori tanuló)

Harci viselkedés

Egy Őszszakállút megtámadva először még lesznek ellenségessé, de ha megbizonyosodnak róla, hogy nem ,,véletlenül" ütik őket, akkor felemelik ökleiket és harcba bocsátkoznak. Sikertelen zsebelés is ezt váltja ki belőlük. Harcban ezeket a kiáltásokat használják:  Lefegyverzés (Disarm), Elrettentés (Dismay), Elemi Düh (Elemental Fury), Tűzlehellet (Fire Breath), Fagylehellet (Frost Breath), Jéggéfagyasztás (Ice Form), Ellenállhatatlan Erő (Unrelenting Force) and Szélvészfutás (Whirlwind Sprint). Ezek a kiáltások annyiban mások a játékosok számára elérhetőktől, hogy 5 mp visszaszámlálási idejük van, és nincs hangjuk.  Nem viselnek maguknál fegyvert, mindamellett a földre dobott fegyvereket fölveszik és forgatják a csatában. Mivel mind nélkülözhetetlen (Essential) karakterek, ezért nem lehet őket megölni. Súlyosan megsebesítve mind a földre rogynak, majd, ha eléggé meggyógyultak, ismét felállnak. Ha valamiképpen le sikerül őket lökni a hegyről (Ellenállhatatlan Erő, Vámpírmarok), nem kerülnek vissza oda, hanem ott maradnak, ahova leestek/lecsúsztak.

Felszerelés:

 • Talos Amulettje
 • Különböző ital összetevők
 • Őszszakállú Köpeny, Őszszakállú Cipő, Őszszakállú csuklya (Ezeket csak konzolparancsokkal lehet a játékos számára elérhetővé tenni)

Beszéd

 • Ha a Sárkányszülött Arngeiren kívül bármilyen más Őszszakállúval akar beszélni, csak egy illedelmes meghajlás közben ezt suttogják: Dovahkiin. Ezalatt az épület megremeg, és ha kint tartózkodunk, hangos harangszó hallatszik. Arngeirel beszélve megtudjuk, azért nem beszélnek, mert olyan erős a Hangjuk, hogy az ő szájukból egy szó is megölhet egy embert.
 • Szélhívó Jurgen kürtjének visszaszerzése után hivatalosan is felköszöntik a Sárkányszülöttet, ezzel a szöveggel: "Lingrah krosis saraan Strundu'ul, voth nid balaan klov praan nau. Naal Thu'umu, mu ofan nii nu, Dovahkiin, naal suleyk do Kaan, naal suleyk do Shor, ahrk naal suleyk do Atmorasewuth. Meyz nu Ysmir, Dovahsebrom. Dahmaan daar rok." Ezt körülbelül így lehet lefordítani: Sokáig sínylődött a Vihar Koronája, mert nem volt méltó, akinek a fejére üljön. Mi most lélegzetünkkel átadjuk neked, Kyne, Shor, és az öreg Atmora nevében. Most már the vagy Ysmir, az Észak Sárkánya.  Hallgass erre.
 • Ha a Pengék mellé álltunk, egyik Őszszakállú sem fog már velünk többé szóba állni.

 

Egyéb tudnivalók:

 • Érdekes módon, az Őszszakállúak nem említik meg Ulfricot (az Örökös Háború [Season Unending] küldetést kivéve), annak ellenére, hogy ő is itt tanult.
 • Habár mindkét szervezet a Sárkányszülöttet szolgálja, a Pengék lenézik az Őszszakállúakat, értelmetlen és gyáva szektának nevezve őket.
 • Az Őszszakállúak nem kedvelik az Ősi Tekercseket (Elder Scrolls), istenkáromlásnak tartják őket.

 

Szerkesztői megjegyzés:
A The Elder Scrolls HQ cikkeiben és végigjátszásaiban a The Greybeards megnevezés vagy Szürkeszakállúaknak, vagy Őszszakállúaknak van fordítva, szerzőtől függően. A két kifejezés természetesen ugyanazon csoportot jelöli, akikről e cikkben is olvashatsz.

Megosztás

Tales of Tribute
ÚTMUTATÓ (ÚJ)
(készítette @Mahhdy)


Tales of Tribute
LEÍRÁS (ÚJ)
(készítette @drobova)

 

 


(magyar nyelvű The Elder Scrolls Online
leírások, ismertetők)

Cikkek archívum

Powered by mod LCA

Hírek és aktualitások a Facebookon

 

 

 

 


Az oldalon található cikkek, ismertetők © The Elder Scrolls HQ | www.elderscrolls.hu © gumininja HQ 2003 - 2022.
The Elder Scrolls Online © 2013 ZeniMax Media Inc | The Elder Scrolls(TM) © Bethesda Softworks LLC, a ZeniMax Media company.