A The Elder Scrolls Off The Record, az egyik leghíresebb és talán a legmegbízhatóbb információkkal rendelkező TES közösségi portál. A heti összefoglaló podcastjuk felvételére a szerkesztőség meghívta a The Elder Scrolls Online kreatív igazgatóját, Paul Saget, aki - mint oly’ sokszor már az elmúlt időszakban -, természetesen igent mondott. Paul közel háromnegyed órán keresztül válaszolgatott a portál szerkesztői által feltett, illetve a kommentekben érkező kérdésekre.

Volt szó a Veteran Point rendszerről (mint új, maximális szint után elérhető, egyelőre fejlesztés alatt álló rendszerről), tisztába lett téve a mikrotranzakció/ingame store kérdése (amit szinte az összes portál, blog, újság félreértett – röviden: NEM LESZ ITEM SHOP/MIKROTRANZAKCIÓ), említésre került a szakma és annak fejlesztésének fontossága (crafting). Továbbá előkerült a vámpírok és vérfarkasok, illetve kalandorokat, felfedezőket soraikban tudó Undaunted Céh kérdése is. És végül, de nem utolsó sorban a solo és group dungeonok jellemzői mellett kiderült az is, hogy mi alapján lett meghatározva a Szövetségenkénti 120-150 órás játékidő.

Ahogy Facebook oldalunkon ígértük, következzen a beszélgetés rövid összefoglalója a teljesség igénye nélkül.

 

Veteran point rendszer

Ez egy új ötlet a fejlesztők részéről, melynek a célja az, hogy a maximális 50-es szint után is legyen karakterfejlődés. A maximális szintet mindenki az első, saját választott Frakció végigjátszásának a végére éri el. Utána, a következő két Frakció területének kalandjai során már csak a tárgyak lesznek jobbak, esetleg újabb skill pontokat szerezhetünk, de maga a karakter már nem lép szintet (főleg a PVP miatt nem). A cél ezzel a rendszerrel az, hogy ha szintet nem is lép a karakter (nem lesz 51-es, stb), de valahogy mégis csak érezze a játékos azt, hogy a felszerelésen és az új skilleken kívül is fejlődik a karakter.

50. szint után VP pontot úgy szerzünk, ahogy nekünk tetszik.  Akár csak felfedezéssel, random híresebb nevesített ellenfelek (rare) megölésével, achievementek teljesítésével (nem mindegyikért fogunk kapni), dungeonokban speciális bossok megölésével, PVP-vel, és még tucatnyi más módon. A lényeg, hogy minden játékstílus képviselője találjon megoldást arra, hogy VP-t szerezzen, és fejlődjön tovább a karaktere.

A Veteran pontokat nem fizető eszközként kell elképzelni, mint a WoWban a Justice/Valor pontokat. Inkább úgy, mint valami másodlagos XP értéket, ami az 50-es szint után kerül előtérbe, kezdjük gyűjteni és szépen nő és nő. Lesznek tárgyak, és egyéb képességek (Skill fákon), amelyek használatához/eléréséhez meg lesz határozva egy minimális mennyiségű VP érték. Ha rendelkezünk annyival, hordjuk. Ha nem, akkor gyűjteni kell majd még hozzá.

Fontos, hogy a szakmázók (crafterek) se maradjanak ki a buliból, hiszen ha ők nem tudnak olyan páncélt gyártani, aminek a hordását a Veteran pontok teszik lehetővé, akkor nem is lenne rájuk szükség.

A VP csak az adott karakterhez kötődik, nem account-hoz.

 

Az a fránya cash shop, ingame store, mikrotranzakció (nevezd aminek akarod)

Sajnos a GamesCom 2013-on Paul Sage szájából elhangzott egy mondat, amelyet szinte mindenki félreértett. Említette, hogy lesz majd egy „ingame shop”, ahol szolgáltatásokat és egyéb „vicces dolgokat” lehet majd elérni. Kétségtelen, hogy rossz és hibás volt a megfogalmazás, de szó sem volt arról, mint amivel a rá következő 24 órában a sajtó elkezdte riogatni az amúgy is zúgolódó népet. Ne felejtsük, hogy előtte nem sokkal lett bejelentve, hogy havidíjas lesz a fizetési modell, majd rá pár órára jött ez a mondat. Nem volt szerencsés az időzítés, na... Főleg úgy, hogy a hazai és nemzetközi sajtó elkezdte mondani, és mondani, és mondani, hogy a havidíj mellett még költeni is lehet mindenféle csicsás dolgokra, itemekre, extra tárgyakra, boostra stb., az emberek meg fogták a fejüket, hogy "mi van!?"

Szegény Pete Hines (Bethesda alelnök) hazafelé tartva Németországból a repülőn próbálta kicsit rendbe tenni a dolgokat, és írta twitteren (lásd korábbi cikkünk), hogy szó sincs ilyenről, de addigra már a magazinok és portálok kellően felbosszantották az egyszeri olvasót.

Paul most rendbe tette a dolgokat: a boltokban csak olyan szolgáltatásokat lehet majd venni valódi pénzért, amelyek accounthoz kötődnek. Nevek változtatása, faj csere, régen letörölt karakter feltámasztása, stb. Nincsen és nem is volt szó sosem NPC vendorok által valódi pénzért árult extra tárgyakról és egyéb dolgok vásárlásáról. Sőt, még az sem biztos, hogy ez az ingame shop egyáltalán a nevének megfelelően a játékban lesz e, sanszos, hogy webes felületről lehet majd elérni (mint a legtöbb mmo esetében).

Összegezve, semmi másra nem kell gondolni, csak a legtöbb mmo-ban szintén elérhető extra accounthoz köthető szolgáltatásokra. Capisci?

 

kb. 150 órányi játékidő frakciónként

Nehéz lemérni, hogy kinek mennyi idejébe fog kerülni egy-egy Frakció végigjátszása. Az biztos, hogy a jelenlegi rekord 110 óra, amikor is mindent kihagyva, rohanva, ún. powerleveling módszerrel száguld valaki végig egy Frakcióhoz tartozó tartalmon (és még esetleges exploitokat is használ).

Az átlagembernek 140-150 órába fog telni egy Szövetség végigjátszása. Ebben a 150 órában csak az első területen történő kalandozás, küldetések és a felfedezés van benne úgy, hogy még így is kimarad esetleg 1-2 apróság, vagyis még ez sem a teljes, minden tartalmat érintő óraszám. A Dungeonok, a PvP, a craftinggal töltött idő sincs beleszámolva, ezek további órákat adnak ehhez a 150-hez.

A három Szövetség esetében ez így több mint 450 órányi játékidő, normál tempóban.

 

Dungeonok

Két fajta dungeon létezik a játékban. A szólózható (solo dungeon) és a több személyes (group dungeon).

Group dungeonból kezdetnek lesz

  • 16 alap dungeon: instanceolt, 4 fős partyknak
  • 16 publikus dungeon: nagyjából 2 fős csapatokra tervezve, de mivel ezek publikusak, lehet több és kevesebb is a létszám – utóbbi esetben nem árt előtte felkészülni
  • 6 master dungeon: endgame tartalom, instanceolt 4 fős dungeonok, az alap dungeonok „heroic” folytatásai, és itt már nem árt egy dedikált tank és healer.

Ezeken kívül lesznek a „Solo dungeonok”, barlangok, kripták, erődök, a fő sztori „single player dungeonjai” , Céhekhez kapcsolódó helyek, stb. Ezek egyedül is végigkutathatóak, és ugyanúgy biztosítanak elég kalandot és élményt a felfedezésük során, mint az instanceolt társaik. Viszont, amikor a „dungeonokról” beszélünk általánosságban, akkor a fenti három kategóriára, a group dungeonra kell gondolni.

Egy dungeon „master” verziója ugyanazon a helyen lesz majd megtalálható, mint az „alap”. Ismerős lesz a hely, nagyjából 40%-ban megegyezik majd azzal, amit már láttuk, de utána új szárnyak, új helyek lesznek elérhetőek, új alaprajzzal, új történettel (az alap dungeon sztorijának folytatásával), új ellenfelekkel, új kincsekkel, stb.

A szólózható dungeonoknál teljesen járható út lesz az, ha valaki végig lopakodva halad (elkerülve a harcokat) és úgy szerez meg egy kincses ládát vagy öl meg egy bosst, esetleg gyűjt be egy skyshardot. A lopakodás egy teljesen életképes megoldás az ESO bármelyik szituációjában – csak bírjuk staminával, mert lopakodás közben bizony fogy.

 

Undaunted guild

Egy kalandorokat és felfedezőket a soraik között tudó Céhről van szó, akikkel az első elérhető 4 fős dungeonban találkozhatunk. Ha csatlakozunk hozzájuk, akkor egy új skill fát is kapunk, amely főleg a synergy képességeket tartalmaz. (Ezek azok a képességek, amelyeket érdemes a játékosoknak egymással kombinálniuk, mert ha összedolgoznak, akkor sokkal erősebb vagy trükkösebb támadásokat vagy egyéb hatásokat hozhatnak létre.)

A tőlük kapott feladatok többnyire dungeonokhöz köthetőek. Ha ezeket teljesítjük, akkor fejleszthetjük a skill fánkat és érhetünk el újabb képességeket rajta. Ezért sem véletlen az, hogy a skill fán található képességek az egymásra ható synergy kategóriába tartoznak, hiszen arról, aki 4 fős dungeonokba jár, elmondható/feltételezhető, hogy képes - és akar is - összedolgozni a társaival.

Az Undaunted Céh által kapott képesség mindegyike aktív, skill barra kirakható képesség.

 

Szakmázás (crafting)

Craftingnak is lesz skill fája. A cél az, hogy ha valaki komolyan gondolja a szakmázást, akkor skill pontokat kell költenie a Craftingra. Nem azzal lesz lehetőségünk jobb tárgyakat gyártani, hogy tömegesen gyártjuk haszontalan vackokat és közben fejlődünk és újabb és újabb recepteket érünk el (lásd legtöbb mmo), hanem azzal, hogy skill pontokat rakunk a Crafting fára és unlockoljuk az egyes lehetőségeket (lásd Skyrim), és azt próbáljuk tökéletesíteni. Valószínűleg a „tömeges gyártás” az előzőleg megszerzett skill tökéletesítéséhez (1-től 100-ig skálán) kell majd, és nem az új tárgyak eléréséhez.

Az a terv a craftinggal, hogy ha valaki komoly szakmázásra adja a fejét, akkor tényleg érezze azt, hogy ez az „életcélja”. Érezze és tudja a játékos, hogy ha erre koncentrál, akkor a végén ő lesz ebben a legjobbak egyike. Tudjon jobb minőségű tárgyakat készíteni, jobbat ,mint azok, akik esetleg nem foglalkoznak a Craftinggal komolyabban.

A legtöbb mmoban mindenki el tudja érni a maximum crafting szintet úgy is, hogy közben nem is érdekli az egész, csak „felhúzza” a szakmát. Onnantól kezdve már csak a vakszerencsén múlik, hogy talál e (vagy vesz e) valami drága receptet, amely miatt ő lesz a „jani” egy ideig. Ezzel ellentétben az ESO-ban, aki „mester” akar lenni, annak bizony ennek megfelelően kell a karakterét fejlesztenie és ennek megfelelő döntéseket kell hoznia a skillek elosztásánál. Nem egyszer kell majd feláldozni 1-1 skill pontot a szakma kedvéért más, harci vagy védelmi, stb. lehetőség rovására. Valamit, valamiért.

 

Vámpírok/Vérfarkasok

Vagy Vámpírok leszünk, vagy Vérfarkasok, de a kettő együtt nem fog menni (nem csatlakozhatunk Klaushoz és az ő „drága” hibrid klánjához…). Természetesen mindkét „állapotnak” lesz külön skill fája, rajta különféle képességekkel. Nem lesz előzetesen lelőve a poén, hogy lehetünk ezek vagy azok, mindenkinek magának kell rájönnie majd a játékban a premierkor (ha a bétából nem szivárog ki addig).

A vámpírrá és vérfarkassá válásról tudni kell azonban azt, hogy sokkal inkább közösségi (social) oldalhoz köthető a dolog, mint sem azt esetleg gondolnánk. (csak nem arra gondolt véletlenül Paul, hogy a játékosok „fertőzhetik” meg egymást?! – na, az nagy buli lenne)

Megosztás

 

Készülőben lévő DLC-k
és nagyobb változások:

 

Markarth
sztori alapú/zóna DLC
(2020. november)

 

 


(magyar nyelvű The Elder Scrolls Online
leírások, ismertetők)

Cikkek archívum

Powered by mod LCA

Hírek és aktualitások a Facebookon

Hasznos oldalak

 

 

 

 


Az oldalon található cikkek, ismertetők © The Elder Scrolls HQ | www.elderscrolls.hu © gumininja HQ 2005 - 2015.
The Elder Scrolls Online © 2013 ZeniMax Media Inc | The Elder Scrolls(TM) © Bethesda Softworks LLC, a ZeniMax Media company.