Az ESO Guild Summit 2014-es esemény összefoglalójának folytatásában a Champion Systemről lesz szó. A bemutatót maga Paul Sage, az ESO kreatív igazgatója tartotta. Mondani sem kell, hogy ez volt az egyik leginkább várt bemutató, hiszen egy olyan rendszerről van szó, amely bevezetése alapjaiban változtatja majd meg a The Elder Scrolls Online fejlődési rendszerét. Főleg, ami a mostani "end game" tartalmat illeti. Hogy miért van szükség a változtatásra? Nos...

- Hány embernek van minimumVR1-es, vagy annál nagyobb karaktere? - kérdezte Paul Sage a bemutató elején.
(mindenki felemelte a kezét)
- Remek! És hány embernek tetszik a mostani Veterán szintű fejlődési rendszer?
(két fejlesztő kivételével senki sem emelte fel a kezét)

...hát ezért. :)

 

Mi a fene az a Champion System (CS)?

Volt már szó róla korábbi cikkeinkben, de azért foglaljuk össze gyorsan. Egy olyan fejlődési rendszer, amely az 50-es szintet meglépve válik elérhetővé, aktívvá és a korábbi "grind" jellegű VR1-VR14 közötti fejlődést hivatott felváltani. Nincs több XP/VP farmolás, nincs több kötelezően teljesítendő Veterán Zóna és nem kell kényszerből Craglornt farmolni sem a gyorsabb fejlődés érdekében. Noha az új maximális karakter szint 50-re csökken/módosul (a korábbi VR14-VR16-ról), a karakter fejlődése és fejlesztése természetesen nem áll meg a legmagasabb szintet elérve. A korábbi "lineáris fejlődést" ugyanis felváltja a "horizontális fejlődés", vagyis további szinteket bár már nem kapunk, viszont a meglévő képességeinket, tudásunkat, lehetőségeinket tudjuk finomítani, fejleszteni, korrigálni, stb.

Sajnos, vagy nem sajnos, ebben az új és nagyjából kiegyensúlyozott fejlődési rendszerben is előnyt fognak élvezni azok a játékosok, akiknek több idejük van játszani. A jó hír az, hogy ez az előny nem lesz annyira számottevő és látványos két 50-es karakter között, mint amit tapasztalunk most egy VR1 és VR14-es között. Plusz érkezik az "Enlightenment" rendszer, de erről majd később, bővebben is lesz szó.

A Champion System négy fázison keresztül kerül bevezetésre. Jelenleg az első fázisban vagyunk és hamarosan érkezik (a jövő havi UPDATE 5-ben) a második fázis. Később, a végső negyedik fázis végén pedig eljutunk oda, hogy teljesen megszűnik a Veterán fejlődési rendszer és végérvényesen átveszi a helyét a CS. Lesz egy rövid időszak, amikor a VR és a CS egyszerre lesz aktív.

Megelőzve a kérdést: a VR rangok eltűnésével nem fogjuk elbukni az eddigi VR szinteket meglépve megszerzett 1-1 skill pontnyi jutalmainkat. Sőt, később még azok is megszerezhetik ezeket a skill pontokat, akik a VR->CS váltás pillanatában még nem értek el a VR14-es szintre. Hogyan? A részletek még homályosak ezzel kapcsolatban. Illetve az sem tiszta, hogy mi van akkor, ha valaki a Champion System bevezetése után kreál egy új karaktert. Vajon az is megszerezheti az addigra már megszűnő VR szintek/rangok után járó 13 darab skill pontot? Elvileg igen. Meglátjuk mi lesz!

Felmerülhet az a kérdés is, hogy megéri-e akkor jelenleg foglalkozni még a Veterán Rangokkal? Nem jobb, ha vár az ember a CS bevezetéséig, és akkor folytatja a fejlődést? A válasz egyszerű: igen, megéri meglépni a VR szinteket. Ugyanis az új rendszer figyelembe fogja venni az adott karakter fejlettségét/VR szintjét. Akit VR14-es szinten ér majd a változás szele, az már az új rendszer első napján kap egy rakás Champion Pontot, jutalmul az addig elért teljesítményéért. Hogy mennyit? Azt egyszerű matematikai képlettel számolják majd ki, de erről majd később.

 

Hogy szerezzünk Champion Pontokat?

Ahogy meglépjük az 50-es szintet, elérhetővé válik a Champion Rendszer és onnantól elkezdhetjük gyűjtögetni a Champion XP-t (CXP), illetve a Champion Pontokat (CP). Összesen 1200 CP lesz elérhető/megszerezhető a játékban, ami meglepően szép nagy szám. Meg lesz határozva, hogy egy Champion Pont mennyi CXP után jár. Onnantól kezdve nincs más dolgunk, mint olyan tevékenységet folytatni, amiért CXP jár. Legyen az küldetések teljesítése, ellenfelek ölése, PVP, dungeonok, raidek, területek felfedezése, bármi. A CXP és a sima XP szerzésének módszerei között nincs különbség. Ami tevékenység XP-t adott 50 előtt, az 50 után is adni fog, csak akkor már CXP-t. Amikor összegyűlik egy bizonyos mennyiségű CXP, akkor megkapjuk érte a jól megérdemelt 1 darab Champion Pontot. Ránk van bízva, hogy mivel gyűjtjük az CXP-t, teljesen szabad kezet kapunk.

Paul Sage elmondás szerint, nagyjából egy órányi játékkal lehet összeszedni 1 Champion Pontnak megfelelő CXP mennyiséget. Ebből kiindulva, ha valaki a maximumra törekszik, akkor az 1200 CP-t 1200 órányi játékkal fogja összeszedni (feltételezve azt, hogy ha belogol az illető, akkor csinál is valamit ami CXP-t ér), ami barátok közt is nettó 50 napnyi játékidő. Ha figyelembe vesszük azt, hogy egy "átlagos" játékos 2-3 órát játszik naponta (család, meló, háztartás, stb. után) esténként, picivel esetleg többet hétvégén, akkor az... (*fogaskerekek kattognak*) hát bőven van egy év is, mire mind a 1200 pont be lesz zsákolva. Hja, és akkor ebbe még nem számoltuk bele az egyes UPDATE-kben érkező, a Champion Rendszert kibővítő hozzadott új tartalmakat, bónuszokat, stb.

De térjünk vissza a rendszer működéséhez. Az összegyűjtött Champion pontokat a saját belátásunk szerint költhetjük el egy, a Skyrimban már látott "perk rendszer" segítségével. Ahogy ott, úgy az ESO-ban is három fő szempont alapján lesznek szétosztva/csoportosítva a csillagjegyek:

 • a "Mage" tartományba tartoznak majd a varázslással és varázslatokkal kapcsolatos csillagjegyek és azok bónuszai,
 • a "Warrior" tartomány csillagjegyei és extrái a harcosok és a tankok birodalma,
 • míg a "Thief" tartomány konstellációi főleg az íjászokat és a tolvajokat segíthetik.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy egy tank ne találhatna egy-egy értelmes bónuszt a Mage tartományban, vagy egy varázsló számára minden Thief bónusz felesleges és haszontalan. Sőt! Jelen állás szerint kötelező lesz választanunk mind a három tartomány bónuszai közül.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a három fő tartomány folyamatosan rotálódik, az óramutató járásának megfelelő irányban. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az első Champion pontunkat a Mage tartományban található csillagjegyek egyik bónuszára kell elköltenünk, majd a következőt már a Warrior csillagjegyeinek egyik bónuszára rakjuk, a harmadikat pedig a Thief birodalom egyik extrájára, majd ismét jöhet a Mage, stb. Mielőtt felszisszennénk, hogy "de minek?!", érdemes azt tudni, hogy minden tartományban található majd olyan csillagkép olyan bónusszal, amely az adott karakter és/vagy játékstílust segíti.

Minél több pontot költünk el egy-egy csillagjegyben, annál több extra bónuszt érhetünk el. Pl. ha a Warrior tartományban található csillagképek közül a Lord bónuszai között költünk el minimum 100 Champion pontot, akkor elérhető válik egy passzív, a "Last Stand" (20% életerő alatt megnő az Ultima képességünk hatásfoka/sebzése), vagy 10 pontot invesztálva az Atronach csillagképbe megkapjuk a "Merchant’s Favor" passzívot. És így tovább... Ehhez hasonló passzívok elérhetőek lesznek mind a 9 csillagképnél, minden 10, 20, 30, 50 és 100 elköltött Champion Pont után. (Ami alsó hangon is 9 x 5 darab egyedi passzív képességet jelent).

A 9 csillagjegyben található bónuszokra fejenként maximum 700 pontot rakhatunk (az 1200-ból). De, azt érdemes szem előtt tartani, hogy nem tudunk majd túlzásokba esni. Például, amíg a Light Armor bónuszra rakott első Champion pont a Light Armorunk védettségét 1.0%-kal növeli meg, addig az ugyanerre a bónuszra pakolt 40. pont már csak 0.1%-kal növeli majd ezt az értéket.

Ez két okból alakult így. Egy, nem akarták, hogy a játékosok csak egy csillagkép egy bónuszára fókuszáljanak, és ezáltal "elszálljanak" a karakterek, kettő, ezzel a megoldással elkerülhető az, hogy a régóta 50-es karakterek nagyon nagy előnyt szerezzenek a friss 50-esekhez képest.

Minden csillagképben először 4 darab bónusz lesz elérhető, amelyekre pakolva 10-20....100 pontot újabb 4 passzív bónusz lesz elérhető. Ezekre a passzívokra viszont nem lehet rakni majd pontokat.

 

Account szinten történik minden

A Champion Rendszer account szintű, vagyis nem kell karakterenként 1200 órát beleölni újra és újra :) Abban a percben, ahogy az első karakterünkkel meglépjük az 50-es szintet, a rendszer aktívvá válik. Ha több 50-es karakterrel rendelkezünk, akkor nyugodtan váltogathatunk közöttük kedvünk szerint, a megszerzett CXP-k nem mennek kárba, hiszen mind a Champion Pont, mind a szerzett CXP közös, account szinten érvényesül. Lehet, hogy az egyik karakterrel szerzünk 200 pontot, majd megunjuk azt, és a másik karakterrel folytatva a játékot szerzünk hozzá még 160 pontot. Megtehetjük. Sőt! A végeredmény az, hogy mind a két karakterünknek lesz 360 Champion Pontja, amelyet úgy költünk el, ahogy jónak látjuk.

Vagyis, ha szerzünk egy Champion pontot, azt minden 50-es karakter megkapja, de az így összegyűjtött és elérhető pontok elosztása már egyénileg, egyedi szinten történik. Ha pedig már rendelkezünk 600 ponttal, és úgy húzunk fel egy új karaktert, az 50-es szintre érve azonnal eloszthatja a teljes mennyiséget, majd mehet harcolni és CXP-t gyűjteni a 601. Champion Pont megszerzésének érdekében.

Bár csak 50-es karakterrel tudunk CP-t gyűjteni, és csak 50-es karakternél lesz aktív a rendszer, de a hírek szerint bizonyos passzív bónuszok a kisebb szintű altjainkra is hatással lesznek.

Fontos, hogy a Champion Pontok megszerzésének gyorsasága nem függ attól, hogy hány 50-es karakterünk van, vagy milyen régóta játszunk, stb.. Minden 50-es karakter számára teljesen azonos módon, azonos tempóban és gyorsasággal zajlik a folyamat.

Aki játszott már a Star Wars: The Old Republic kiváló mmoval, és ismeri az ottani Legacy fogalmát, annak fejlődését, rendszerét, akkor az nagyjából érheti, hogyan is fog ez az egész folyamat működni. Karaktertől függetlenül, account szinten minden.

 

"Enlightment" az ESO "rested" bónusza

Más mmokban megszokott dolog, hogy ha befejezzük a játékot aznapra egy adott karakterrel és kilépünk vele, akkor az a karakter egészen addig, amíg nem lépünk be újra vele, kap egy fajta "pihent" állapotot. A "pihent" állapot hatására a megszerzett XP mennyisége megemelkedik, akár duplájára, triplájára - játéktól függően. Minél tovább nem nyúlunk a karakterhez, annál tovább tart majd a "pihent" állapota. Ez a rendszer anno azért került bevezetésre, hogy azok is tudják tartani a lépést a többiekkel, akiknek nincs sok idejük játszani.

Az ESO-ban is lesz egy ilyen rendszer. Ha egy 50-es karakterrel kilépünk este, mert aludni térünk, vagy csak átváltunk egy kisebb szintű altra, stb, akkor megjelenik az account szintű úgynevezett "Enlightenment" bónusz. Minél tovább vagyunk kilépve, annál több bónusz halmozódik fel. Amíg tart ez a bónusz, addig az 50-es karaktereinkkel megnövelt mennyiségű XP-t szerzünk majd. A cél itt is az, hogy könnyítsék azon játékosok Champion Pont szerzését, akik nem sokat tudnak játszani, ellentétben a 24/7-ben a gép előtt ülőkkel szemben.

 

Báj báj Szása Soft Cap

Igen, végre el lesz törölve a mindenki által csak szidott és utált Soft Cap rendszer. Lesz limit továbbra is, de már csak egy, az úgynevezett Hard Cap és ez már sokkal logikusabban fognak működni, illetve nem lesz könnyű elérni. Például, a páncélzatunk (Armor) esetében a maximális bekapott sebzés csökkentés (Damage Reduction) 50%-ban lesz maximálva. Ennél többet nem érhetünk el a játékban. De, ahhoz, hogy ezt az 50%-ot elérjük, maximalizálnunk kell minden erre vonatkozó hatást, legyen szó megfelelő buffról, páncélzatról, traitekről, stb.. Érdemes megjegyezni azt, hogy ezentúl pl. Light Armort hordva esély sem lesz elérni az Armor Hard Capját. Ahhoz az kell, hogy minden páncélunk Heavy Armor legyen, Reinforced traitekkel, megfelelő Mundus Stonenal és nem utolsó sorban, a Champion Systemben is azokra a képességre kell pakolni a pontokat, amelyek az armort növelik.

A Soft Cap eltörlésével újra kell balanszolni a teljes játékot. Vége annak a korszaknak, amikor a Light Armorra épülő buildekben eredményesebben tankoltak és szívósabbak voltak a játékosok, mint a Heavy Armor képességeket használók. Ha komoly védettséget és sebzés csökkenést akarunk, akkor ahhoz Heavy Armorra lesz szükségünk.

Az említett 50% maximum damage reduction például így áll össze:

 • kb. 18% jön a páncélból, pontosabban a Heavy Armorból, mert számít az is, hogy a viselt páncélnak milyen az alap páncélzata/védettsége. Ezért sem lehet maxolni majd az Armort a Light Amorral, mert abból maximum 6-8% ha összejön.
 • kb. 4 % jön a reinforced traitekből
 • kb. 24% pedig a megfelelő csillagjegyek megfelelő bónuszaira pakolt Champion Pontokból
 • A maradék kb. 4% a Mundus Stone, kaják, stb. egyéb buffokból áll majd össze.

PVP-ben is át fognak rendeződni a dolgok, a mostani szinte megölhetetlen Light Armoros karakterek kezdhetnek aggódni. :)

 

"Muszájból" szórzódnak a statok

A Champion rendszer %-os bónuszokat garantál a játékosok karakterei számára. Ahhoz, hogy ez a bónusz észrevehető legyen egy lvl10-es karakternél ugyanúgy, mint egy lvl50-esnél, sajnos, vagy nem sajnos (felfogás kérdése) növelni kell a karakterek alapvető statjain. A jelenlegi értékekkel ugyanis alig észrevehető az 1%-os növekedés. Egy lvl10-es karakter esetében, annyira kicsi lenne az extra, amit a Champion System jutalmaként kapnánk, hogy szinte nem is lenne kimutatható.

Arra a megoldásra jutottak a fejlesztők, hogy minden alapvető statot fel fognak szorozni tízzel. Tízszer több életerőnk lesz, tízszer nagyobbakat fogunk sebezni és persze az ellenfelek esetében is ugyanez lesz a helyzet. Hogy ezzel erősebbek leszünk-e? Nem. Ez csak a látszat, hiszen egy-egy sikeres Ambush ugyanúgy kb. 20%-ot fog sebezni az ellenfélből, csak most a 1000 életerőből 200-at, és nem 100-ból 20-at. Csak a számok változnak, a folyamat, a hatásfok, minden marad a régiben.

Viszont, ahhoz, hogy az 1% bónusz a stamina recoveryn, vagy az életerőnkön tényleg hatásos legyen low lvl szinten is, a Zenimax ezt a megoldást választotta. Úgy gondolják, tisztább és jobban látható, ha egy 1%-os növekedés miatt a 600-ból 606 lesz, mint sem 60-ből 60.6...

 

Egyéb érdekességek:

 • Lesznek bizonyos tartalmak, amelyeket nem érhetünk el azonnal, friss 50-esként. Mivel nincs már VR (illetve hamarosan nem lesz), ezért bevezetésre kerül az úgynevezett Champion Rating, mint a karakter egyik jellemzője. Ez a rating folyamatosan növekszik a megszerzett/elköltött Champion Pontjaink, a teljesített achievementek, hordott rikább felszerelések, stb. "sikerek" vagy megsüvegelendő teljesítmények alkalmával.
 • Cadwell barátunk bronz és ezüst fokozata is eltűnik, vagyis 50-es szint után igazi sandbox élmény vár ránk, mint a korábbi TES játékokban. El lesz törölve a mostani kissé "kötelező" sorrend is a zónákkal kapcsolatban. Mindenki oda megy, és azt csinál 50 után, amit akar.
 • Előzőhöz kapcsolódva, a veterán dungeonok sem lesznek megkülönböztetve egymástól. Mivel addigra már éles lesz a "dungeon skálázódás" rendszere, bármikor mehetünk bármelyik dungeonba.
 • Az viszont elképzelhető, hogy az újabb és nehezebb dungeonoknak lesz egy bizonyos "Champion Rating" követelménye, de ez csak egy ötlet (lásd WoW itemlevel megkötéseket).
 • Elképzelhető, hogy vizuálisan is megjeleníthető lesz (ha más nem, ikonok formájában), hogy ki milyen Champion Ratinggel rendelkezik, vagy mennyi Champion Pontot gyűjtött már össze, stb. Egy szóval, hogy lássák a játékosok, ki hol tart a Champion System lehetőségeivel. Képlékeny ez is.
 • A Champion Pontokat természetesen bármikor újra eloszthatjuk. Feltehetően pénzért.

A cikk az mmorpg.com és Atropos (Tamriel Foundry) beszámolója alapján készült.

(folytatjuk)

Megosztás

 

Fontosabb információk:

 

Eddig megjelent DLC-k:
Imperial City
Orsinium
Thieves Guild
Dark Brotherhood
Shadow of the Hist
(Dungeon DLC)
One Tamriel
Homestead
(Housing)
Horns of the Reach
(Dungeon DLC)
Clockwork City

Dragon Bones
(Dungeon DLC
)

 

Eddig megjelent Chapterek
(önálló kiegészítők)

The Elder Scrolls Online:
MORROWIND

2017. június 6.


The Elder Scrolls Online:
SUMMERSET

2018. május 21.


 

Készülőben lévő DLC-k,
nagyobb változások:

Wolfhunter
Dungeon DLC
(2018. nyár/ősz)

 

Murkmire
új sztori + zóna DLC
(2018. tél)

 

 


(magyar nyelvű The Elder Scrolls Online
leírások, ismertetők)

Cikkek archívum

Powered by mod LCA

Hírek és aktualitások a Facebookon

Hasznos oldalak

 

 

 

 


Az oldalon található cikkek, ismertetők © The Elder Scrolls HQ | www.elderscrolls.hu © gumininja HQ 2005 - 2015.
The Elder Scrolls Online © 2013 ZeniMax Media Inc | The Elder Scrolls(TM) © Bethesda Softworks LLC, a ZeniMax Media company.