Matt Firor adott egy videointerjút a Gameinformer stábjának. Elmondja, hogy az mmo ötlete nem sokkal az Oblivion után fogalmazódott meg Bethesda vezetőinek a fejében. Szinte mindenki szingleplayer mmo-nak titulálta a Oblivion élő, lélegző, interaktív világát, így adta magát az ötlet: csináljunk The Elder Scrolls MMO-t! Kb a premier után gyorsban licenszeltek is erre egy motort - bár titokban akarták tartani, de kikerült a netre a hír. Azért valahol vicces, hogy 5 éves fejlesztés alatt szinte semmi más nem szivárgott ki a készülő mmo-ról, annyit tudtunk csak, hogy valami készül, de hogy ez most Fallout, The Elder Scrolls vagy valami más, senki sem sejtette.

A Bethesda anyacége megalapította a Zenimax Online Studiot, felkérték Matt Firor a fejlesztés vezetőjének (akinek a 20 éves Mythic-es pályafutásának egyik nagy projektje, a híres Dark Age of Camelot volt). A fejlesztés minden részletét folyamatosan felügyelte a Bethesda, főleg Todd Howard, aki olyan a TES univerzumban, mint George Lucas a Star Warsban. Minden döntés az ő jóváhagyásával illetve ellenőrzésével történt. Ez azért is érdekes, mert hallani olyan hangokat, hogy a kiszivárgott szkennelt képek nem árasztanak Elder Scrolls hangulatot. De ha maga az egész TES univerzum kitalálója és motorja felügyeli a dolgokat, akkor felmerül a kérdés, ki tudja jobban, mi illik a The Elder Scrolls univerzumba? A játékosok vagy maga az egész szülőatyja? Igen, más lesz mint amit megszoktunk, de mégsem. Másságát köszönhetjük annak, hogy egy olyan korban fog játszódni, amelyről eddig csak olvasott a játékos, de látni nem látta. Minden többi ismerős lesz.

Történetvezetés szempontjából hálás dolog volt, hogy a múltba került a játék idősíkja, mert könnyebb elmesélni így egy történetet olyan szereplőkkel, olyan helyszíneken, olyan fajokkal és jellegzetességekkel, amelyeket már nagyjából ismer a játékos. És mégis új a dolog, hiszen pár legendán és könyven kívül senki sem tudja, mi is történt valójában akkoriban, vagyis bőven lehet új sztorikat is kitalálni, nincs nagyon megkötve az írók keze.

A TES játékok hagyományosan a játékos és a környezet közötti harcról szóltak (pve), nem volt multi, nem volt benne más élő szereplő, csak a játékos által irányított névtelen hős (meg újabban egy lökött társ, esetleg egy folyton megdöglő ló). A játékos döntötte el, hogy mit csinál, kalandozik e, romokat fosztogat, vagy épp szörnyekkel, állatokkal vagy katonákkal vív élet-halál harcokat, esetleg kereskedik vagy csak járja az erdőt, hegyet, és begyűjti az alapanyagokat a helyi kereskedőnek. Ezt szeretnék megtartani az The Elder Scrolls Online-ban is, annyi különbséggel, hogy a PVE részek mellett szeretnének egy "kickass" PVP rendszert is belerakni a játékba, amelynek egyik garanciája pont maga Matt Firor, és az általa fejlesztett DAoC egykori sikere.

Hogy miért is fontos a PVP? Mert a The Elder Scrolls játékok történeteiben mindig is belekerült a játékos egy-egy olyan konfliktusba, amely meghatározta a Tamriel egészének, vagy akár "csak" egy tartománynak a sorsát. Frakciókba, Céhekbe csatlakozva folyamatosan harcban álltunk más szervezetekkel, városokkal, Nagy Házakkal, stb. Na most itt a lehetőség arra, hogy ezeket a Céheket, Nagy Házakat, Szervezeteket, Szektákat, stb. játékosok alkossák, és a játékosok egymás ellen vívják meg a harcot, a maguknak választott frakció dicsőségének érdekében.

Minden tartomány felfedezhető lesz, ha nem is teljes egészében eleinte, de mindenképpen el tudunk jutni Tamriel összes provinciájába. Törekedtek a fejlesztők arra, hogy ha betesszük a lábunkat egy-egy korábbi provincia területére, akkor az ismerős legyen, természetesen a kornak megfelelő szükséges változtatásokkal. A régi játékosoknak ismerős lesz Morrowind, a Dwemer romok (kockák remélem nem lesznek), az építészeti stílusok, a környezet, az élővilág, a növényzet stb. ugyanúgy, mint az újabb játékosoknak Cyrodiil világa, vagy a legújabbaknak Skyrim tartomány hangulata. A cél az, hogy amit megismertünk már, az visszaköszönjön közel ugyanúgy a játékban is. Ha megállunk egy hegy lábánál, ugyanaz látvány táruljon a szemünk elé, amelyet láthatunk a korábbi TES játékokban. Hangsúlyozva, hogy ez a földrajzi és természeti jellegre vonatkozik, hiszen városok és romok esetében elképzelhető, hogy 1000 évvel ezelőtt mások lakták, vagy ami az Oblivion idejében rom volt, az 800 évvel korábban még egy pompázatos kastély, de ugyanabban az építészeti stílusban, ez fontos. Egyszóval, a játékos úgy érezze, ismerősként kalandozik, otthon van a világban.

Nagyon sokan vannak, akik imádják az mmokat, de sosem játszottak The Elder Scrolls játékokkal. Vagy fordítva, a TES sorozat elkötelezett hívei közül sokan vannak, akik nem játszottak mmokkal ezidáig. Kicsi az az ember, akik mindkettőt szeretik. Pont ezért szeretnék úgy fejleszteni a játékot, hogy mind a két fél megtalálja a szórakozást a játékban: minimális interfész, mint a hagyományos TES játékokban, a felfedezés végtelen lehetősége, könnyű quest rendszer, szabad kalandozás. Minden olyan lesz, mint a Morrowindben, Oblivionban vagy Skyrimban, csak annyi különbséggel, hogy amit eddig a TES játékokban NPC-k csináltak, arra most ott lesznek a játékosok és a játékosok közössége. A kovácsok helyett mi magunk vagy guildtársaink fogunk tárgyakat készíteni, Lydia helyett ismeretlenekkel fogunk kalandozni, az enchant és alkimista laborok helyett erre szakosodott embereket fogunk megkérni, hogy segítsenek, stb.

Mindenben arra törekszenek, hogy a régi, hamisítatlan The Elder Scrolls hangulat és rendszer köszönjön vissza, csak ezúttal emberekkel a monitor másik oldalán is. Így legyen!

Megosztás

 

Készülőben lévő DLC-k
és nagyobb változások:

 

Deadlands
sztori alapú DLC
(2021. november)

 

 


(magyar nyelvű The Elder Scrolls Online
leírások, ismertetők)

Cikkek archívum

Powered by mod LCA

Hírek és aktualitások a Facebookon

Hasznos oldalak

 

 

 

 


Az oldalon található cikkek, ismertetők © The Elder Scrolls HQ | www.elderscrolls.hu © gumininja HQ 2005 - 2015.
The Elder Scrolls Online © 2013 ZeniMax Media Inc | The Elder Scrolls(TM) © Bethesda Softworks LLC, a ZeniMax Media company.